All About Hearts

latar belakang

nuffnang add

bling



Wednesday, February 24, 2016

BESARNYA UJIANMU UNTUKKU

Tidak tertanggung menghadapi ujian dan dugaan ini..... Tidak termampu menghadapi... Namun masa tidak berhenti... yang menanti tetap menanti... getir perlu di hadapi.... kalau positif kita akan kata ini bukan penghujung cerita tapi permulaan bab baru. Aku seperti tidak mampu untuk positif seperti itu kerana penghujung ini seperti akan terjun kedalam gaung yang dalam, seperti ditolak dari curam yang tinggi.. permulaan bab yang pasti tragis.. samada aku mati atau hidup semula....Andai ini ujian untuk mendapat rahmat dan jalan terbaik untukku, berikan aku kekuatan untuk berpegang kepadanya...  Andai ini penghapus dosa-dosa lalu, maka Engkau berikan aku lebih kekuatan menghadapinya.  Semoga kau adili ku berdasarkan keampunan Mu tidak keadilan Mu. Semoga ada satu kebaikanku menghapuskan segala dosa-dosa ku. Jauhi aku dengan satu dosa yang menutupi segala kebaikanku. Hanya kepadaMu aku merayu duhai Tuhanku yang Satu.

Tuesday, February 16, 2016

LEO Mystical Magic


Semangat SiLeo Bima Sakti
Pelik tapi benar, kalau sebelum ini aku pernah berkata kepada seorang teman  ku yang di sebaliknya aku melihat semangat Phoenix yang hebat dan cantik dan tidak terbanding dengan diriku yang kurasakan seperti naga hijau macam dalam ikon whatapp dan sungguh aku tidak suka merasakan diri ini begitu...  Tahun ini mahu semangat Si Leo meresap ke dalam diri seperti Leo yang sejati. Cheeewah. 
Mystical Magic kalau benar ia akan berlaku. Memang geli hati bila buat post ni kat FB.. mau tak nya. Rasa-rasa dapat berlakon cerita apalah tahun ni? Ada hati jadi retis... hahaha dalam mimpila terutama yang no 4 tu.

video

My Dream Catcher .
 Bagi kepercayaan Natives American, dream catcher adalah untuk melindungi daripada mimpi buruk. selain lambang kekuatan dan kesatuan kaum. Bagi kita muslim, doa dan tawakal kepada Allah yang mampu melindungi daripada segala keburukan dan ketakutan.

Monday, February 15, 2016

IKEA CHERAS di Tahun Baru Cina


Aku mengambil kesempatan pada hari ramai warga kuala lumpur yang bercuti dan pulang ke kangpung halaman pada cuti tahun baru cina pada tahun ini untuk window shopping di Ikea Cheras. Ronda- ronda mencari inspirasi yang simple untuk projek rumah nanti. Sungguhpun cuti, pengunjung masih boleh tahan ramai. hampir 40 minit juga perlu beratur untuk membuat pembayaraan makanan dan barang-barang yang di beli.

kalau bagi yang belum pernah mencuba meatball, bolehlah cuba sekali,  ayam dan kepak ayam pada aku kurang menepati selera kerana kepak ayam terlalu berminyak dan tekstur ayam bakar pula kulitnya rangup san isinya lembut tapi kurang rasa.. mild sangat... Satu yang best ialah mushroom soup Ikea. memang terbaik.. boleh try..

video
ada budak ( adik aku yg ting tong ) berangan di Ikea

sentuh sana sentuh sini mencari inspirasi.. 

Bagi yang nak pergi Ikea boleh pakai aplikasi waze, senang jer. paling tidak pon boleh google map.


Chinese Rainbow Calligraphy

Tahun baru Cina hampir 2 minggu telah berlalu. Dan sungguh bertuah pada tahun ini, aku mendapat lukisan calligraphy secara percuma untuk demo memeriahkan CNY tahun ini di Tesco Cheras KL. Sifu yang didatangkan khas daripada Beijing melukiskan lukisan Lucky Bamboo untuk huruf A, Gold Fish untuk huruf Z dan U, Joyousness Magpie untuk huruf R dan Mystical Peacock untuk huruf A.  Semoga tahun ini membawa tuah, kekayaan, kejayaan, kegembiraan dan kesihatan yang baik untuk semua.
Feel Lucky

Antara lukisan pada nama pengunjung lain





Wednesday, February 10, 2016

Tip : Persiapan Sebelum Percutian Di Seoul Korea 2015

ok.. sebenarnya pernah pos persiapan asas masa ke Korea tahun 2013 dulu.
http://mizzuraheartbeat.blogspot.my/2013/12/tip-persiapan-sebelum-percutian-di.html

humm kalau nak tambah pon may be sikit jerlah kot... kali ni sebab pergi sendiri dari malaysia aku dah sibuk print coupon dan voucher promotion terutama untuk tourist.  antara website yang korang boleh cari ialah :-

COUPON VOUCHER

http://www.koreagrandsale.co.kr/en
website ni memang terbaik..akan update promotion yang terbaru.. yang ni pon boleh jugak
http://www.vkc.or.kr/en/benefit/coupon.asp
atau
http://english.visitkorea.or.kr/enu/index.kto
cari kat bahagian promotion ok. nak survey tempat or cara nak pergi semua kat website ni sebab maklumat yang diberi almost 100% tepat.

korang boleh jugak print promotion direct daripada website tempat yang korang nak pergi contohnya :
http://www.everland.com/web/multi/english/everland/everland_guide/ticket/Tickets_and_Coupons.html
atau
http://global.lotteworld.com/notice/view.asp?cmsCd=CM0264&ntNo=9&pUseYn=Y&pDvsn=&pSrc=&pSrcTemp=


MAP TRAIN DAN HARGA TAMBANG

laman web ni sangatlah membantu persiapan dan budget perjalanan di korea nanti, terutama bagi yang nak anggaran masa perjalanan.
http://www.smrt.co.kr/program/cyberStation/main2.jsp?lang=e&sname2=incheon+airport&stcd2=0423&sname3=hoehyeon&stcd3=1915&x=102&y=11#

NASI

Ramai yang susah hati nak makan kat sana kan.. hihihi beras kalau x nak bawa pun tak mengapa, boleh beri nasi segera kat sana. panaskan dalam microwave jer.. keluarkan terus ngap.
boleh beli kat kedai runcit kat sana


kalau guesthouse korang boleh masak-masak, telur n sayur, bawang, buah boleh jer beli kat kedai runcit sana. perencah korang bawa dari Malaysia, ikan bilis, makanan dlm tin segala.

COFFEE CAFE

Di sana memang berlambak kedai kopi. 2 yang aku boleh rekomenkan ialah
http://www.caffe-pascucci.co.kr/

Pascucci aku suka kopi dia yang wallah dan best.. memang terbaik dan puas hati.
tapi kalau gelato dan wafel atau roti aku akan pilih bene. serius terbaik
gelato tu boleh pilih perisa, paling aku suka green tea

favorite aku garlic and cheese bread.  
http://www.caffebene.co.kr/main/

hahaha dan melalut pulak, asal tajuk tip sebelum pergi ke Korea.. maaf yer.

BAJU SEJUK/ TRENCH COAT

Bab ni ramai yang berbelah bagi, nak bawa berapa helai? terutama yang pergi musim luruh atau musim sejuk kan. Bawa banyak kang berat, x bawa bimbang kat sana mahal. Betul tak?
Korang boleh jer bawa sehelai dari sini untuk backpacker, then beli kat sana pun murah sebenarnya dan lebih cantik. nak beli kat mana yer? selalunya semua train station tu boleh ada kedai pakaian. kalau nak banyak pilihan boleh pergi underground fashion market pon banyak.. semua berdekatan dengan train station. memang tak perlu risau.

HEATTECH


Start end Oktober cuaca agak sejuk, eloklah beli heattech ni barang sehelai.. aku beli di uniqlo.. harga kalau tak salah RM 29.90 tapi aku beli time sale cuma RM19.90. Nak lagi best beli seluar sekali Rm 49.90... memang selesa warm sepanjang hari. Penting pakai heattech sebab kalau jaket  or sweater or coat korang tak tebal pon x mengapa..masih boleh cover sejuk.

RAIN COAT / PAYUNG

Sila bawa jika pergi pada musim luruh dan awal musim sejuk..musim lain pun macam perlu sebab masa pergi jeju dulu musim panas tapi sepanjang 2 hari hujan x berhenti.. jadi bawalah untuk persiapan..Rugi kalau terpaksa berteduh , masa di sana sangatlah berharga.. hujan-hujan pun kita orang redah. hahahaha diorang ingat kami ni suka main hujan.

MESIN BASUH & PENGERING

Pakaian aku tak bawa banyak sebab namdaemun guesthouse yang kami stay tu ada free guna mesin basuh dengan pengering sekali. lepas sejam confirmed kering. Tapi kasut tidakla.. elok bawa extra sepasang incase musim hujan. boleh tengok di sini. http://www.guesthouseseoul.kr/ .


Thursday, January 7, 2016

MENTARANG BAKAR BEST IN THE WORLD

45400 Kampong Sekinchang, Selangor, Malaysia

Dari arah KL kedainya sebelah kiri

Buat pengemar mentarang, aku nak syorkan kedai Pak Din Mentarang Bakar dekat area Sekinchang. memang terbaik, mentarangnya bersih dan langsung tak ada pasir. Kalau nak cepat, sampai jer terus ngap, Boleh call 017-288 5878 dulu utk order, nak order saiz pon boleh tak der hal. Sup belut kat kedai ni pon best. Marvelous.


Memang puas hati. My fav bakar jer.. ada mentarang pedas dan nasi goreng mentarang juga

Jus dia meleleh, sayang kalau tumpah wo....
Sup belut orang kampung..fresh


Percutian Musim Luruh di KOREA 2015- part 2



Kami Geng Anak Beranak


Aku shared plan asal maraton di Seoul. Sehingga kini masih belum penya kesempatan untuk edit jadual perjalan sebenar semasa di Korea. Jika trip orang bujang,aku yakin semua boleh cover 100%. Kami yang family pon sakan juga berjalan, tidak dapat pergi semua tapi most tempat best cover.

















Percutian Musim Luruh di KOREA 2015 - part 1

Sekian lama tidak memperdulikan blog ini kerana banyak perkara yang berlaku. Memikirkan adakah kesibukan yang benar-benar membatasi atau telah kehilangan minat untuk menulis di sini? Membiarkan masa berlalu, mungkin kerana memikirkan cukuplah sekadar update di media tertuntu sahaja.

Perjalanan yang terhebat pada tahun ini, buat kali ke 3 ke Korea. Tahun 2013 ke Seoul, 2014 ke Busan dan tahun 2015 ke Seoul kembali. Belum habis update cerita trip ke Busan sebenarnya.

Terpanggil untuk berkongsikan perancagan perjalanan yang di tempuh pada disember yang lalu. Semuanya berpanduakan bacaan blog dan map di internet. Kepada yang berminat boleh juga teliti buat panduan perjalanan kalian. Nanti gambar-gambarnya akan aku update bila berkelapangan untuk semua.

Ini adalah idea asal group aku nak pergi. Trip bujang memang boleh follow tapi memandangkan kami family trip dan ada anak kecil jadi ada sedikit perubahan semasa di sana. Jadi aku shared idea asal dahulu ya. 

Day 1= 6.11.15 ( Jumaat )
  • ·         Cheonggyecheon stream
  • ·         Statue of king sejong & Admiral Yi SunShin
  • ·         Myeongdong- Makan mlm di Yoogane Restaurant
Day 2= 7.11.15 ( Sabtu )
  • ·         Nami Island & Petite France
  • ·         Dongdaemun Market
Day 3= 8.11.15 ( Ahad)
  • ·         Everland
  • ·         Lotte World
Day 4= 9.11.15 ( Isnin )
  • ·         Namsam Tower  + Alive Museum- 10:00-21:00
  • ·         Namsangolhanok Village 13:00-15:00- selasa tutup
  • ·         Gyeongbokgung Palace- 9:00-17:00-selasa tutup
  • ·         Insadong-  (Insadong Tourist Information Center- hanbok free)
  • ·         Bukchon Hanok Village
Day 5= 10.11.15 ( Selasa )
  • ·         Yeouido Park
  • ·         KBS Building
  • ·         Building 63
  • ·         Masjid Itaewon- lunch
  • Myeongdong- Hello Kitty Cafe + shopping
Day 6= 11.11.15 ( Rabu )
  • ·         Namdaemun market
  • Myeongdong- hanbok( jika masih x dpt bergambar hingga hari akhir)   
Kenangan di Everland